Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Elevii performanți din clasele a III-a și a IV-a, așteptați la Centrul Judeţean de Excelenţă Satu Mare Foto: Satu Mare News

Elevii performanți din clasele a III-a și a IV-a, așteptați la Centrul Judeţean de Excelenţă Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Înfiinţat în anul şcolar 2012-2013, Centrul Judeţean de Excelenţă şi-a propus de la început să selecteze, să susţină şi să promoveze elevi sătmăreni capabili de performanţe la diferite discipline.
În acest scop, anual sunt selectați 195 de elevi sătmăreni: olimpici şi premianţi de la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi elevi cu rezultate excelente la învăţătură. De asemenea, aici predau 44 de profesori care au pregătit elevii pentru concursuri şi olimpiade şcolare. Pregătirea tinerilor se face pe grupe, pe ani de studiu şi pe discipline, fiecare grupă cuprinzând 8-15 elevi.
Directorul centrului, Viorel Solschi, ne-a declarat că din acest an se înființează grupe de excelență și pentru elevii din învățământul primar, mai exact clasele a III-a și a IV-a, la disciplinele Matematică, Limba română și Limba maghiară.
Totodată, din acest an școlar, centrul de excelență își propune ca activitățile de la Carei și Negrești Oaș să se desfășoare în incintele liceelor teoretice din cele două localități. De asemenea, în cursul acestei luni se face selecția cadrelor didactice.

Selectarea copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte
se face ținând cont de următoarele procedee și instrumente: profiluri psiho-comportamentale, desemnări făcute de profesori și sau de grupul de prieteni, studii de caz, chestionare, teste psihologice de aptitudini școlare, individuale și colective, teste de inteligență, teste de creativitate, teste de aptitudini speciale, analiza activității școlare, teste de evaluare a nivelului cognitiv la disciplina la care dorește să participe la pregătire, interviuri.
Evaluarea potențialului copiilor și tinerilor capabili de performanțe înalte se realizează de către o comisie numită prin decizia inspectorului școlar general, alcătuită din cinci membri, specialiști în domeniu: 2 psihologi, 2 profesori de specialitate, inspectorul școlar de specialitate/profesorul metodist.
Selecția profesorilor se face pe baza unui portofoliu ce conține Curriculum vitae, documente justificative și o recomandare din partea inspectorului școlar de specialitate. Sunt selectați profesorii care manifestă interes constant față de pregătirea de performanță a elevilor, cu prioritate cei ai căror elevi au obținut rezultate deosebite la olimpiade și concursuri.
Selecția profesorilor se face de către o comisie numită prin decizie a inspectorului școlar general, formată din inspectorul școlar general adjunct, inspectorul școlar de specialitate și directorul centrului de excelență, pe baza portofoliului și a unui interviu.
Profesorilor selectați pentru a desfășura activitatea cu normă întregă la centrul de excelență li se suspendă contractul individual de muncă la unitatea unde sunt titulari și li se rezervă catedra pe întreaga perioadă în care își desfășoară activitatea la centrul de excelență.

Centrul de execelență funcționează în incinta Colegiului Național ”Mihai Eminescu” și dispune de o sală multimedia ultramodernă, cu mobilier, calculatoare, table interactive multitouch cu videoproiector.
Aici au loc pregătiri intensive la mai multe discipline: limba română, limba maghiară, matematică, informatică și tehnologia informației, fizică și astronomie, biologie, chimie, istorie.
Anul trecut, 136 de elevi au participat la diferite olimpiade şcolare, unde 24 dintre aceștia au obţinut numeroase premii la fazele naționale.

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii