Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Pentru extinderea magistralei de gaz din Țara Oașului, primarii din zonă trebuie să se asocieze

Pentru extinderea magistralei de gaz din Țara Oașului, primarii din zonă trebuie să se asocieze.

La inițiativa deputatului Octavian Petric- în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Industrii, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților - deputatul Iulian Iancu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) - Dumitru Chiriță și reprezentanți ai companiilor care activează în domeniul gazelor naturale (o echipă condusă de directorul de dezvoltare al Transgaz -Ioan Tătaru, directorul general al Distrigaz Sud - Dan Pantilie, și directorul general al EON - Dan Morari) au participat joi la Negrești-Oaș la o întâlnire de lucru cu președintele Consiliului Județean, Csaba Pataki, primarii din Țara Oașului, dar și cu alți primari din județul Satu Mare cu scopul de a găsi soluții pentru a extinde magistrala de gaz în toate localitățile.

În urma discuțiilor, reprezentanții Transgaz au precizat că analiza pe care au realizat-o arată că sunt necesare realizarea a două conducte de transport gaze naturale: una de 28 de km în zona Nord-Est a județului pe direcția Orașu Nou- Gherța Mică- Batarci (comunele Călinești-Oaș, Gherța Mică, Târșolț, Bixad, Turulung, Cămărzana, Bătarci și Tarna Mare), iar cealaltă de 30 km în Sudul județului, pe direcția Craidorolț-Bogdand ( comunele Beltiug, Supur, Acîș, Socond, Bogdand și Hodod). Acesta a precizat că pentru ca Transgaz să poată începe demersurile, primăriile ar trebui să se asocieze și să concesioneze serviiciile, deoarece nu se pot realiza extinderi acolo unde nu există certitudinea că vor fi realizate branșamente. Celelalte localități din vecinătatea conductelor existente se vor putea racorda la acestea.

Președintele Comisiei de Industrii, deputatul Iulian Iancu, a anunțat că recent a trecut de Senat un proiect de lege privind concesionarea reţelelor de distribuţie gaze de către autorităţile locale, acesta urmând să fie votat de Camera Deputaților în următoarele două săptămâni. Noile reglementări vor permite primarilor să concesioneze direct rețelele de distribuție a gazelor naturale și să încaseze redevențe de la distribuitorii din domeniu.

Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii, deputatul Octavian Petric, le-a recomandat primarilor să se asocieze, pentru a avea șanse la demararea unor proiecte în vederea atragerii investițiilor necesare în rețeaua de gaze. Astfel ar putea atrage fonduri europene sau guvernamentale pentru a realiza rețelele care se vor conecta la magistrală.

De altfel, și directorul EON le-a recomandat primarilor ca atunci când se adresează operatorilor din domeniu pentru a-și concesiona rețelele să se asocieze pe zone pentru că atunci interesul investitorilor va fi mult mai mare.

Primarii prezenți au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă pentru a putea realiza investiții și au primit recomandări punctuale.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii