Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zona centrală a municipiului se modernizează. Lucrările vor costa 7 milioane de euro și se vor finaliza până în 2020

Zona centrală a municipiului Satu Mare urmează să fie modernizată și înfrumusețată, după cum a anunțat primarul Kereskenyi Gabor, azi, în cadrul unei conferine de presă.

Lucrările vor începe anul viitor și au o valoare de 7 milioane de euro.Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, alături de administratorul public al orașului, Maskulik Csaba și de arhitecții și inginerii proiectanți, au prezentat proiectele la care s-a muncit în ultima perioadă pentru reamenajarea Centrului Nou și a Centrului Vechi, aceasta fiind una dintre prioritățile cele mai importante ale actualei conduceri. 

Astfel, prin intermediul proiectelor, care urmează să fie implementate, se urmărește reducerea emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului prin creearea unei infrastructuri velo și pietonizare a zonei, revitalizarea zonei prin reamenajarea spațiilor verzi, modernizarea fântânilor arteziene, cât și a trotuarelor și aleilor. În zona Centrul Vechi lucrările vor cuprinde extinderea și modernizarea spațiilor pietonale. Astfel, după implementarea proiectelor și crearea unei infrastructuri velo, cât și reamenajarea Parcului Central, Piața Libertății va deveni un punct de interes major al municipiului, atât pentru cetățeni, cât și pentru turiști. 

Proiectul propune 4 zone de interes în jurul Parcului Central: zona pietonală; zona pentru terase și diverse activități comerciale; pista de biciclete și partea carosabilă (circulația va fi permisă autovehiculelor pentru transportul public în comun, aprovizarea, ambulanță etc).

Circulația rutieră va fi permisă doar în zona sudică a Parcului Central dinspre str. Decebal spre str. Alexandru Ioan Cuza. 

De asemenea, în cadrul aceluași proiect se propune revitalizare completă a Parcului Central prin mai multe lucrări de intervenție precum: lucrări de infrastructură, modernizarea fântânii arteziene, diversificarea zonelor de spațiu verde, amplasarea de mobilier urban, iluminat ornamental, refacerea sistemului de canalizare, canalizații subterane pentru instalațiile noi cât și pentru rețelele de telefonie, cablu existente, amenajarea zonelor de ședere, etc. 

În zona Centrul Nou, se propune reconfigurarea Pieței 25 Octombrie, integrarea în peisajul arhitectural a unei piste de biciclete, refacerea fântânii arteziene și amenajarea unui spațiu public generos pentru organizarea de evenimente și întruniri publice.  Astfel, se vor reface gradenele, Pasajul Corneliu Coposu, trotuarele și iluminatul public, astfel încât prin toate intervențiile propuse se va obține îmbunătățirea amenajărilor peisagistice și se va crea un mediu propice pentru activități de petrecere a timpului liber. Cele două proiecte, atât cel pentru modernizarea Centrului Vechi, cât și cel pentru Centrul Nou fac parte dintr-un integrat care își propune să transforme zona centrală într-o zonă de atracție care să reunescă zone pietonale de recreere, de agrement, reprezentate de Parcul Central, cu zonele în care se află clădirile istorice monument.

Se are în vedere însuflețirea acestei zone a orașului de la un capăt la celălalt, ținându-se cont de nevoile comunității și de necesitatea implementării unor măsuri de regândirea a traficului și reducere a emisiilor de CO2. Valoarea proiectelor se ridică la aproximativ 7 milioane de euro, bani care vor fi alocați prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclubseptembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii