davis banner

Greviștii de la Electrolux se mobilizează pentru a dona sânge în schimbul tichetelor de masă

”Unitate!” și ”Nu cedăm!” au strigat în cor, și în această dimineață, cei peste 400 de muncitori de la Electrolux.

Chiar dacă au ajuns într-o situație financiară tot mai dificilă, aceștia se mobilizează pentru a dona sânge în schimbul tichetelor de masă primite. Ideea a aparținut unor protestatari, iar azi dimineață au fost deja o parte dintre ei să doneze, urmând ca mâine dimineață să doneze și alții.
Deși este a 17-a zi de grevă generală, iar muncitorii sunt dispuși să protesteze în fiecare dimineață, până când conducerea fabricii le va oferi revendicările solicitate: doi lei în plus la ora de muncă, ceea ce ar însemna o creștere a salariului net cu 300 de lei.

Deoarece tot mai mulți dintre protestatari au ajuns într-o situație financiară tot mai dificilă, la propunerea venită din partea unor greviști, muncitorii vor dona sânge. În schimb, vor beneficia de șapte tichete de masă şi o zi liberă, conform legislaţiei în vigoare. Mai mulți muncitori au donat azi sânge, iar în zilele următoare alți colegi le vor urma exemplul. 

Sindicaliștii Vasile Dârle și Sorin Faur i-au înștiințat pe muncitori că au primit un „răspuns aiurea” din partea ITM la sesizările depuse cu privire la neacordarea tichetelor de masă pentru luna anterioară, explicând că sunt nevoiți să contacteze avocatul sindicatului pentru a da fabrica în judecată.
“Noi am cerut una. Noi am cerut mere, ei au dat pere”, a spus Sorin Faur despre răspunsul pe care oamenii l-au primit înapoi de instituție.
“Vom vorbi cu avocații, se pare că fiecare va trebui să dea fabrica în judecată și să ceară despăgubiri morale,” a spus liderul sindicatului liber Samus, Sorin Faur.

În fondul de solidaritate, deschis săptămâna trecută de Sindicatul Cartel Alfa, la Banca Transilvania (RO37BTRLRONCRT0P57457301), s-au strâns peste 20.000 de lei de la sindicatele din țară. Aseară, alți 1.000 de lei au fost depuși în fondul de solidaritate din partea președintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

De 17 zile, peste 400 de muncitori de la Electrolux se află în grevă. Aceștia cer doi lei în plus la ora de muncă. Conducerea oferă o mărire de 5% și un bonus de prezență de 150 de lei. Acordarea bonusului de prezență presupune să nu lipsești nicio zi de la muncă în luna respectivă. Nici măcar din motive medicale. Contractul colectiv de muncă la nivelul fabricii a expirat pe 31 ianuarie 2019. Mărirea pe care sindicaliștii o cer ar însemna ca un muncitor care lucrează la bandă să câștige 2.000 de lei net lunar.

Săptămâna trecută, la Satu Mare s-a desfășurat un amplu marș de protest prin oraș, organizat de sindicaliștii Cartel Alfa. În urma marșului de protest, greviștii s-au ales cu o promisiune din partea prefectului Darius Filip de a încerca o nouă rundă de negocieri cu sindicaliștii, în cursul acestei săptămâni.

Reamintim că de la începutul grevei, zeci de sindicaliști de la Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” din mai multe colțuri ale țării (Maramureș, Caraș-Severin, Olt, Timiș etc) au fost prezenți aproape în fiecare zi alături de greviști pentru a fi alături de ei și pentru a-i felicita pentru curajul de care dau dovadă, încurajându-i totodată că doar uniți vor putea să-și obțină revendicările solicitate.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii