Banner blato Livrare1 
banner simple shop
Fermierii prezenți la Sâmbra Oilor, informați cu privire la procedurile de absorbție a fondurilor europene în agricultură Foto: Facebook/Daniel Buda

Fermierii prezenți la Sâmbra Oilor, informați cu privire la procedurile de absorbție a fondurilor europene în agricultură

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Duminică, pe dealul Huta-Certeze din Țara Oașului, a avut loc cel mai mare festival care are la bază vechiul obicei românesc numit popular sâmbra oilor, adică separarea și numărarea oilor și măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre munți.
Cu această ocazie, fermierii prezenți la acest eveniment au fost informați cu privire la procedurile de absorbție a fondurilor europene în agricultură printr-un material informativ pe care l-am realizat în calitate de membru al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
Eurodeputatul Daniel Buda, care este preşedintele PNL Cluj şi membru PPE, susține că ”agricultura reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei și se bucură de o atenție deosebită în toate țările lumii, indiferent de nivelul acestora de dezvoltare economică. Aceasta joacă un rol cheie în utilizarea resurselor naturale și în dezvoltarea economică a zonelor rurale. Pentru România, potențialul agricol imens, din păcate, insuficient valorificat în prezent, reprezintă o șansă de dezvoltare economică ce nu trebuie ratată, mai ales că zonele rurale din România acoperă 87,1 % din teritoriul ţării, cuprinzând 45,1 % din populaţie şi anume 9,7 milioane de locuitori.”

Europarlamentarul Daniel Buda susține că ”România trebuie să valorifice mai mult fondurile europene pentru dezvoltarea comunităţilor locale. Pentru perioada de programare 2014-2020, România are alocate, prin Politica Agricolă Comună, aproximativ 19,43 de miliarde de euro. Din acest fond avem alocaţi doar pentru PNDR o sumă totală de 9,472 miliarde de euro, din care 8,127 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,345 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională. Cu ajutorul acestor fonduri vor putea fi finanţate investiţii publice ale autorităţilor locale în infrastructura din mediul rural, precum şi investiţiile fermierilor şi ale altor antreprenori, pentru mediul rural.”

”Eforturile pentru absorbţia corectă şi eficientă a fondurilor europene trebuie să fie depuse, deopotrivă, atât de Ministerul Agriculturii cât şi de fermierii din România şi, evident, de instituţiile europene, astfel încât acestea să ajungă la fermieri ceea ce le va permite, pe de o parte, să îşi dezvolte capacităţile de producţie şi desfacere, iar pe de altă parte să devină competitivi pe piaţa europeană şi nu numai. Doar împreună putem reuşi să avem o agricultură performantă, iar consumatorii să aibă o hrană de calitate la preţuri rezonabile şi bineînţeles accesibile.
Subliniez încă o dată că fondurile europene reprezintă şansa dezvoltării agriculturii româneşti, o şansă pe care România nu îşi poate permite să o piardă”, a mai spus Buda.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii