Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Ministrul Dialogului Social: ”Ne dorim ca dialogul social să reînvie la nivel de sector” Foto: Satu Mare News

Ministrul Dialogului Social: ”Ne dorim ca dialogul social să reînvie la nivel de sector”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-a întâlnit vineri cu oficialităţile locale, sindicatele și patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județul Satu Mare.
La ședință au participat prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, dar și parlamentarii sătmăreni.
Discuțiile în cadrul ședinței ordinare a Comisiei de Dialog Social au fost purtate pe marginea proiectului de lege pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.
  • ”Ne dorim ca dialogul social să reînvie la nivel de sector, să creăm cadrul instituţional astfel încât partenerii sociali, federaţiile sindicale şi patronale reprezentative să se poată aşeza la aceeaşi masă, să negocieze contractele colective de muncă şi în cazul în care ajung la o înţelegere să poată încheia aceste contracte”, a spus ministrul Gabriel Petrea.
  • ”Am făcut câteva modificări esenţiale care vor duce la relaxarea dialogului social la toate nivelurile. În primul rând modificăm structura sectoarelor de activitate astfel încât să fie definite în funcţie de condiţiile de muncă, de necesităţile angajaţilor, de problemele pe care le au în acest sector de activitate fără să mai fie definit foarte complex şi foarte mare. Astfel reprezentativitatea va fi mult mai uşor de efectuat. În momentul de faţă sectoarele de activitate sunt în număr de 66 dar am mai primit şi alte modificări”, a spus ministrul Gabriel Petrea.
  • ”Existenţa unei federaţii, a unui sindicat se bazează pe încheirea unui contract colectiv de muncă. În momentul în care nu putem obliga încheierea acestui contract, patronatele nu vor avea nici un interes în acest sens” a declarat Sorin Faur, președintele Cartel Alfa Satu Mare.
  • ”Nu mi se pare normal ca un patronat să aibă între condiţiile de recunoaştere a reprezentativităţii participarea la negocierile colective. În condiţiile actuale de criză acută a forţei de muncă, pot să vă asigur că nimeni nu doreşte mai mult binele angajaţilor decât patronii, pentru că altfel fără oameni, nici o afacere nu se poate dezvolta” a spus reprezentantul patronatelor.
Ministrul susține că are o formă de proiect aproape de final pe care speră să o introducă cât mai curând în Parlament, astfel încât să poată intra în vigoare de la începutul anului viitor.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kardio club iunie 2019

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii