davis banner

DSP Satu Mare și Crucea Roșie organizează o acțiune de sensibilizare antifumat, vineri, pe Aleea Coposu din Centrul Nou

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Crucea Roșie filiala Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar, organizează o acțiune de sensibilizare antifumat, vineri, 17 noiembrie, la ora 14:00, pe Aleea Coposu din Centrul Nou. 

Sătmărenii sunt invitați să susțină lupta antifumat, efortul pentru a proteja tinerii și persoanele de toate vârstele de pericolul pentru sănătatea lor, reprezentat de fumat.
În România, ziua de 16 noiembrie 2023 (anual, a treia joi din luna noiembrie) este dedicată celebrării comportamentului sănătos, fără consum de tutun. Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.
Consumul de tutun este principala cauză evitabilă a cancerului de plămân, riscul de cancer pulmonar fiind de 20-25 de ori mai mare la bărbații și femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează; este factor de risc important și pentru alte cancere, de ex. cancer de vezică urinară, prostată, cancer de stomac – și este totodată factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratorii. 
Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară. De asemenea, fumatul dublează riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.
Dintre bolile respiratorii trebuie să amintim BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), 15 noiembrie fiind de altfel Ziua Mondială de Luptă împotriva BPOC. Fumatul este crește foarte mult riscul apariției BPOC și agravează considerabil această afecțiune. Fără tratament, BPOC determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii și avansează către probleme cardiace, dar și alte boli cronice (astm), ori afectare psihică (depresie), amețeală și confuzie, izolare socială. Cazurile severe necesită oxigenoterapie în mod continuu. Este o boală cu multe fețe care, pe măsură ce progresează, afectează întregul organism. BPOC nu poate fi vindecată, dar poate fi tratată pentru a reduce șansele de complicații și, în general, pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.
Riscul de deces și invaliditate din cauza consumului de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate. Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de consumul de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi. De asemenea, fumul de țigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.
În România, consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, la 17 % din totalul deceselor și anilor de viață pierduți prin dizabilitate în 2019. 
Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Conform studiului Institutului Național de Statistică din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15-24 ani, care fumează zilnic este de 10,16%, și încă 9,81% fumează ocazional.
Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce  limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.
În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție a consumului de tutun. De asemenea, mediatizarea largă a acestei zile, prin toate canalele de informare, poate ajuta adolescenții și adulții deopotrivă să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă. 
Cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Institutul de Pneumftiziologie Marius Nasta, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și Uniunea Studenților din România organizează un eveniment comun dedicat Zilei de luptă împotriva BPOC pentru atragerea atenției populației asupra riscului de afectare a sănătății plămânilor și a sănătății inimii prin fumat. 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii