Seminar despre prevenția bolilor cardiovasculare la centrul de zi pentru vârstnici

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Seniorii care frecventează centrul de zi de pe aleea Jiului au participat la un seminar având ca temă prevenția bolilor cardiovasculare. 

Bolile cardiovasculare îngreunează zilele a multor persoane de vârsta a treia din întreaga lume, de aceea echipa Centrului de zi pentru vârstnici care funcționează sub egida Direcției de Asistență Socială Satu Mare a organizat un seminar având ca temă prevenția bolilor cardiovasculare. Invitații evenimentului au fost dr. Campian Maria Sidonia – medic de familie, Evelin Papp – dietetician-nutriționist și Arnold Anzik – antrenor personal. Pe lângă angajații și beneficiarii unității de asistență socială, la eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai unor instituții de stat și ONG-uri active în domeniul serviciilor sociale furnizate persoanelor de vârsta a treia.  

Dr. Campian Maria Sidonia și-a început prezentarea trecând în revistă principalii factori de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare, precum: colesterolul mărit, hipertensiunea arterială, obezitatea, activitatea fizică insuficientă, consumul redus de legume și fructe, fumatul și consumul de alcool. Apoi a detaliat metodele eficiente de prevenție a bolilor cardiovasculare, vorbind despre: alimentația sănătoasă, activități fizice, renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv, reducerea consumului de alcool, limitarea expunerii la stres, menținerea unei greutăți corporale în limite normale, și nu în ultimul rând: somnul suficient și odihnitor. Medicul de familie consideră că implicarea în activități de voluntariat este de asemenea benefică pentru starea de sănătate a vârstnicilor, povestindu-le celor prezenți despre un grup de voluntari format din seniori francezi care vin la Satu Mare în fiecare an, și chiar și membrii grupului care au 80-90 de ani sunt întotdeauna în formă excelentă, voioși, zâmbitori. Dr. Campian crede că ei oferă un exemplu bun, demn de urmat și pentru vârstnicii care frecventează centrul de zi să participe la activități de voluntariat, să se bucure de viață și să se simtă utili făcând lucruri bune pentru comunitate. 

Dieteticianul și nutriționistul Papp Evelin a prezentat participanților cele mai eficiente diete care ajută la prevenția bolilor cardiovasculare: dieta DASH și cea mediteraneană. Specialistul a vorbit și despre ce conține farfuria ideală, și anume: 50% legume, 25% surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi și 25% cereale integrale bogate în fibre. La final, Papp Evelin le-a oferit seniorilor câteva sfaturi utile, și anume: să reducă consumul de sare, să evite alimentele bogate în colesterol și să includă în meniul lor pește, de cel puțin două-trei ori pe săptămână. 

Antrenorul personal Anzik Arnold a detaliat beneficiile exercițiilor fizice regulate în ceea ce privește prevenția bolilor cardiovasculare. Le-a recomandat vârstnicilor să facă sport timp de 30 de minute în fiecare a doua zi. Cu ajutorul antrenorului, seniorii au conștientizat importanța executării corecte și a celor mai nesemnificative mișcări cotidiene, precum: așezarea pe scaun și ridicarea de pe scaun. Vârstnicii au făcut câteva exerciții ușoare, dar benefice împreună cu antrenorul pe care le vor putea include în rutina lor de mișcare, devenind mai mobili și simțindu-se mai bine. 

La sfârșitul evenimentului, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze întrebări celor trei specialiști. 

 

Au grijă de sănătatea seniorilor zi de zi

 

Centrul de zi pentru vârstnici înființat în cadrul proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”, cofinanțat din fonduri europene acordă atenție deosebită menținerii sănătății beneficiarilor săi. Lidia Doboș, asistenta medicală a unității monitorizează regulat tensiunea arterială și nivelul de glicemie a vârstnicilor. Marți și joi au inclus în program gimnastică medicală. La centru, seniorii au posibilitatea să se mențină în formă jucând tenis de masă, antrenându-se pe bicicleta medicală sau banda de alergat, ori folosind dispozitivul de masaj pentru tălpi. Unitatea este fruntașă și în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 – beneficiarii fiind vaccinați în proporție de aproape 100%. Angajații centrului s-au implicat chiar de la început în campania de informare derulată la nivel național, informând regulat vârstnicii legat de tipurile de vaccin disponibile, cât și despre posibilele reacții adverse, și au oferit asistență în programarea prin platforma online, dacă ei au solicitat acest lucru. 

Centrul primește în continuare beneficiari noi care doresc să-și petreacă zilele activ, într-o comunitate adevărată. Mai multe informații despre programele oferite se pot obține personal la sediul unității sau la numărul de telefon: 0361-422457.  

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii