Banner blato Livrare1 

FOTO | SPJ Salvamont Satu Mare va amenaja și omologa un traseu turistic din Certeze către vârful Buian

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare va amenaja și omologa un traseu turistic din Certeze către vârful Buian cu scopul promovării și diversificării posibilităților de drumeție  în arealul  munților Gutâi. 

Lucrările de marcare au început din partea superioară de pe vârful Buian, în coborâre către cascada Buian până la intersecția drumurilor dintre Valea Rea și Valea Seacă. 

Din vârf și până aici turiștii vor găsi deocamdată... doar șapte ,,momâi de piatră” și fondul alb al marcajului Punct Albastru (cu care va fi identificat traseul) având ca  punct de plecare,  centrul comunei Certeze. 

Mai mulți turiști și-au manifestat satisfacția cu privire la marcarea traseului cu ajutorul ,,momâilor de piatră” sau ,,totemuri” cum mai sunt ele denumite, de aceea prin această postare dorim să aducem la cunoștința montaniarzilor,  motivele care au dus la construcția lor.  

Primul  și cel mai puternic argument a fost acela de a păstra armonia  naturii, acest sector de traseu parcurgând firul văii Albe până la izvor, o zonă deschisă de pășune alpină, cu un grohotiș ce urmărește firul de apă până la obârșia acestuia. Ar fi fost cel puțin  o agresiune  vizuală, amplasarea de stâlpi de marcaj, aceasta fiind cea de-a doua  soluție de  marcare a  traseului, nemaivorbind de costurile materiale, destul de consistente în condițiile economice actuale, astfel  prin munca salvamontiștilor realizându-se și o economie în bugetul traseului. În  Alpi, datorită  reliefului accidentat, traseele de altitudine sunt  marcate cu ,,totemuri de piatră”, o soluție rapidă, ieftină și eficientă.                    

 

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii