Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

75 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena (foto)

Cei 75 de ani care au trecut de la semnarea Dictatului de la Viena
au fost marcați azi la Satu Mare printr-un simpozion organizat la Filarmonica „Dinu Lipatti”. Cu această ocazie, în holul Filarmonicii a fost amenajată o expoziție foto-documentară.
După ce oficialitățile au luat rând pe rând cuvântul, cei prezenți în sala Folarmonicii au vizionat un film documentar intitulat „A fost odată în Transilvania”.
Apoi și-au prezentat lucrările: dr. Ioan Lăcătușu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Reverberații și valorizări contemporane privind Dictatul de la Viena, reflectate în mass-media din Transilvania”; prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, Universitatea Babeș Bolyai/Academia Română – „Evreii din Transilvania după arbitrajul de la Viena (1940-1944)”, iar prof. Vasile Stancu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, – „Principalele concluzii în urma cercetărilor întreprinse de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, referitoare la Dictatul de la Viena și consecințele sale asupra populației românești din Transilvania de Nord”.
Dictatul de la Viena (cunoscut și ca „al doilea arbitraj de la Viena”) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România era silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei (43.492 kilometri pătrați), în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”. România pierdea o populație de 2.667.000 locuitori, din care 50,2% erau români, 37,1% maghiari și secui, restul alte naționalități.

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card