Expoziție | Funeraria Praehistorica. Necropola eneolitică de la Urziceni

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Expoziția aduce în atenția publicului sătmărean cele mai reprezentative artefacte din această spectaculoasă necropolă: numeroase vase ceramice, piese de cupru (podoabe și arme), podoabe din scoică spondylus sau marmură, unelte și arme din piatră (vârfuri de săgeți, lame, topoare), 8 piese de aur, unelte și podoabe din os.

Reconstituirea de morminte dorește să ajute publicul vizitator să vizualizeze diferențele de rit funerar dintre mormintele de bărbați și cele de femei.

Vernisajul expoziției va ave loc joi, 17 martie 2022, ora 13:00, la sediul Muzeului Județean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu nr. 21.

Undeva în zona localității Urziceni de azi, pe la 4300-4100 a Chr, locuia o prosperă comunitate eneolitică. Aceștia se ocupau în principal cu creșterea animalelor, agricultura, confecționarea ceramicii, metalurgia cuprului. Aveau bune relații comerciale cu comunitățile vecine: aduceau obsidianul din estul Slovaciei, silexul din zona balcanică sau din zona Prut-Nistru, scoica spondylus din zona mediteraneeană, cuprul și aurul din zona montană.

La ora actuală cimitirul de la Urziceni este cea mai mare necropolă eneolitică aparținând culturii Bodrogkeresztur cercetată în România, fiind renumită și pentru multiplele descoperiri de obiecte din aur și artefacte cu valoare deosebită. Semnalate și în literatura de specialitate, acestea au fost deja incluse în expoziții de amploare la nivel național și internațional, cum ar fi Neolithic art in Romania, Olten (Elveția), Aurul şi argintul antic al României.

Fiind descoperită în anul 2003, necropola are o vechime de 6000 ani. Până în prezent au fost cercetate 130 morminte.

expozitie funeraria praehistorica 1

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii