davis banner

Caravana Filmelor TIFF ajunge la Satu Mare. Pasajul Corneliu Coposu va găzdui trei seri autentice de film

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cea de-a 13-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF Unlimited ajunge la Satu Mare.

Între 8 și 10 iulie, în fiecare seară, Pasajul Corneliu Coposu va fi animat de iubitorii de film sătmăreni care vor putea urmări în aer liber trei dintre cele mai apreciate producții cinematografice ale ultimului an. În deschiderea fiecărei seri de film va fi prezentat câte un scurt-metraj românesc. Intrarea este liberă.

Prima seară de cinema va fi deschisă vineri, 8 iulie, de scurtmetrajul Aurică, viaţă de câine, câștigătorul trofeului Zilele Filmului Românesc, secțiunea scurtmetraj, de anul acesta de la TIFF, un proiect hibrid, unde ficţiunea întâlneşte documentarul. Filmul este inspirat dintr-un caz real despre un deţinut care a evadat şi a trăit timp de trei luni într-un lan de porumb. Seara continuă cu un adevărat spectacol vizual oferit de proiecția documentarului România Sălbatică, câștigător a 3 Premii GOPO anul acesta – Cel mai bun sunet, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun documentar. Cea mai spectaculoasă producție dedicată naturii din țara este narată de cunoscutul actor Adrian Titieni, iar coloana sonoră e semnată de compozitorul Alexei Țurcan. Piesa centrală a filmului România Sălbatică este completată de vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvârșită, care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne în muzica mainstream.

Cea de-a doua seară aduce pe ecran un debut remarcabil, cel al regizoarei Hajni Kis, care a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și a ajuns rapid unul dintre cele mai apreciate filme maghiare produse în ultimii ani. Haita noastră/ Külön Falka spune povestea emoționantă a unei fetițe care încalcă interdicția impusă de bunica ei și decide să-și întâlnească tatăl proaspăt ieșit din închisoare. Tot despre relații complexe vorbește și Suborbital, scurtmetrajul care va deschide seara, finalist al competiției locale de anul acesta de la TIFF, a cărui regie o semnează Sós Timothy.

Weekend-ul cinefil se încheie la Satu Mare duminică, 10 iulie, în hohote de râs. Primele zâmbete le va smulge comedia de situație Moștenirea, câștigătoare la TIFF a mențiunii speciale din cadrul Zilele Filmului Românesc, secțiunea scurtmetraj, un film inspirat din fapte reale petrecute în orașul natal al regizorului Marian Fărcuț. Urmează apreciata peliculă Dineu cu vecinii de sus, o comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Filmul a fost nominalizat la 5 premii Goya și are pe afiș vedete spaniole precum Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking).

Caravana TIFF Satu Mare 1

 

Program | Pasajul Corenliu Coposu | ora 21:45 | INTRARE LIBERĂ

Vineri, 8 iulie

Aurică, viață de câine

r. Mihai Dragolea | România, 12’

Aurică tocmai a evadat din închisoare. Trăind ascuns în mijlocul unui câmp de porumb, se împrietenește cu un câine ținut în lanț.

România Sălbatică

r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache | România, 123'

Cu: Adrian Titieni

La confluența dintre Carpați, Dunăre și Marea Neagră, se află unul dintre locurile cu cea mai mare biodiversitate din Europa. Mărturie stau imaginile surprinse timp de mai bine de 7 ani de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în cel mai amplu documentar dedicat naturii din țara noastră. Filmul te va purta timp de 2 ore în cele mai sălbatice zone din România, printre cele mai interesante animale, pentru a descoperi cele mai frumoase povești. Țara ta, așa cum nu ai văzut-o până acum!

 

Sâmbătă, 9 iulie:

Suborbital

 r. Sós Timothy| România, 30'

Părintele Tamás suferă de halucinații și știe că în scurt timp își va pierde vederea. După ce o întâlnește pe Nora, o cântăreața tânără, găsește în ea un spirit înrudit. Cei doi își descoperă scopul adevărat și reușesc să accepte voința destinului. 

Haita Noastră / Külön Falka

r. Hajni Kis | Ungaria, Slovacia, 98’

Cu: Gusztáv Dietz, Zorka Horváth, Éva Füsti Molnár, Viktor Kassai 

Când află că tatăl ei a ieşit din închisoare şi se află în oraş, Niki ignoră interdicţia vehementă a bunicii şi se întâlneşte cu el în secret. Faţă în faţă cu fiica lui în vârstă de 12 ani, Tibor este nevoit să-şi reevalueze statutul de părinte şi să-şi asume în sfârşit această responsabilitate. Poate că nu s-au văzut de şapte ani, dar tatăl şi fiica ajung să se cunoască, să îşi dea seama că între ei există o conexiune indestructibilă şi că nu există sentiment mai eliberator decât iertarea.

 

Duminică, 10 iulie:

Moștenirea

 r. Marian Fărcuț | România, 14'

Petre merge la Poliție să anunțe moartea bătrânului pe care îl îngrijea în schimbul casei pe care i-o va lăsa drept moștenire. Polițiștii locali pornesc, împreună cu Petre, să investigheze circumstanțele morții, dar, ajunși la fața locului constată că bătrânul a dispărut. 

Dineu cu vecinii de sus

r. Cesc Gay| Spania, 82’

Cu: Belén Cuesta, Javier Cámara, Alberto San Juan, Griselda Siciliani

Julio şi Ana sunt împreună de mai bine de 15 ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de deasupra. Salva şi Laura sunt puţin mai tineri şi i-au primit cu braţele deschise atunci când s-au mutat în clădire, dar gemetele constante ce se aud din apartamentul lor a devenit o sursă de tensiune pentru Julio şi Ana. Şi ce nu ştiu cei doi este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.

 

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Prezentat de: Banca Transilvania

Cu sprijinul: Primăriei Municipiului Satu Mare, Centrului Cultural „G. M. Zamfirescu”

Recomandat de: Europa FM

Partener media național: AGERPRES

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) e cinema-ul alternativ de acasă, cu filme independente, premiate, semnate de cineaști care provoacă și te inspiră. Selecția include filme-reper de François Truffaut, David Lynch, Xavier Dolan, Abbas Kiarostami, Claude Chabrol, Stanley Donen, dar și titluri premiate la TIFF sau în alte mari festivaluri. Periodic, cinefilii au parte de surprize: parteneriate cu festivaluri, colecții de interviuri InspiraTIFF, premiere gratuite, teatru și gale live.

Platforma e disponibilă online și în aplicațiile iOS și Android (mobile și TV) și poate fi accesată pe bază de abonament lunar sau anual, doar de pe teritoriul României.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii