alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews
Expoziție aniversară: 100 de ani de artă și meșteșuguri la Satu Mare Foto: Satu Mare News

Expoziție aniversară: 100 de ani de artă și meșteșuguri la Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
În această după-masă a avut loc deschiderea oficială a expozițiilor aniversare: 100 de ani de artă și meșteșuguri la Satu Mare. Expoziția a fost amenajată în Casa Meșteșugarilor (fostul Cinema Popular).
La eveniment au participat primarul Kereskenyi Gabor, viceprimarul Adrian Albu, administratorul public Masculic Csaba și câțiva consilieri locali.
”Expoziția meșteșugurilor și breslelor din Satu Mare” este organizată de Primăria Municipiului Satu Mare care readuce în actualitate aceste vechi ocupații, prezentând o serie de elemente - unelte și produse specifice.
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor e de părere că "Prin prezentarea celor 100 de ani de meșteșuguri, bresle și artă plastică din această perioadă, cred că am reușit să dăm o oglindă a comunității noastre sătmărene de-a lungul celor 100 de ani petrecuți de la 1918."
De asemenea, pentru a ilustra perioada în care a fost construită clădirea Casa Meșteșugarilor, anii premergători Primului Război Mondial, sunt expuse piese de mobilier secession, stilul dominant ale epoci. De altfel, meșteșugarii și meseriașii care şi-au unit eforturile pentru a construi un sediu, un club în care să se întâlnească, este un stil secession. Expoziția este împărțită în două părți: la parter se află obiecte aparținând breslelor măcelarilor, sticlarilor, dogarilor, tipografilor, pălărierilor, iar la etaj sunt expuse obiecte specifice tâmplarilor, fierarilor , zidarilor, argintarilor, lăcătușilor, croitorilor, tăbăcarilor, pielarilor, cizmarilor. Casa Meșteșugarilor a fost un club al meseriașilor. Pentru crearea unui mediu adecvat, pe holurile de la etaj este amplasat mobilier de epocă, replici secession, fotolii, canapele, mese cu blaturi de marmură. Acestea sunt destinate publicului vizitator. Întreaga expoziție reface un spațiu material și cultural, redă frumusețea de altădată a unei clădiri care a jucat un rol important în istoria municipiului Satu Mare. În sala festivă au concertat marii muzicieni George Enescu și Bela Bartok.
În cadrul expoziţiei 100 de ani de artă la Satu Mare, primul eveniment dedicat Centenarului, iubitorii de artă vor putea admira lucrări semnate de artişti care au trăit în Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii