gotec

Negrești Oaș găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă

Zestrea Oașului, Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, ediția a XXI-a, va avea loc luni, 7 ianuarie 2019, la Negrești-Oaș.

A XXI-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc luni, 7 ianuarie 2019, la Negrești-Oaș. La tradiționalul eveniment sunt așteptate 20 de ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate: Codru, Maramureș, Chioar.

Festivalul-concurs se va desfășura în atmosfera satului tradițional de la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, după ce, în prealabil, va avea loc parada colindătorilor prin centrul orașului Negrești-Oaș, pornind de la catedrală. La eveniment sunt așteptați, pe lângă colindătorii înscriși în concurs, negreșteni și oșeni din satele Oașului, îmbrăcați în straie tradiționale, alături de alți participanți și turiști.

Și la această ediție, organizatorii și-au propus să contribuie la educarea grupurilor de colindători și a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească. Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Natalia Lazar va analiza și evalua prestația fiecărei cete de colindători, conform regulamentului de organizare și desfășurare a festivalului.
Ciclul sărbătorilor de iarnă se sfârșește odată cu sărbătoarea Sfântul Ioan, iar prin organizarea festivalului în această dată se urmărește atragerea mai multor turiști și încheierea festivă a ciclului de manifestări specifice Crăciunului.
Începând cu ediția a XX-a, Zestrea Oașului, Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă a fost înregistrat la OSIM, fiind marcă înregistrată și protejată în conformitate cu legislația națională în domeniu și cu prevederile convențiilor și tratatelor internaționale la care România este parte.

Programul Festivalului: - Ora 10:00: Participarea la Sfânta Liturghie - Ora 12:00: Parada colindătorilor de la Catedrală/Primărie spre Muzeul în Aer Liber al Ţării Oaşului - Ora 12:30: Deschiderea oficială și desfășurarea Festivalului - la Muzeul în Aer Liber - Ora 15:30: Premierea participanților - la locul de servire a mesei
- Ora 16:30: Dezbatere: Obiceiul colindatului și salvgardarea patrimoniului cultural imaterial

Participanți la festivalul-concurs:
 Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului
 Ansamblul folcloric „Măgura”, Târșolț
 Ansamblul folcloric „Florile Tărnii”
 Călineștenii Țării Maramureșului
 Ansamblul folcloric „Cununița năzdrăvană”
 Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa
 Grupul de colindători din Prilog
 Ansamblul folcloric „Florile Turțului”
 Viflaimul din Călinești-Oaș
 Ansamblul folcloric studențesc „Nord” al CUNBM
 Colindătorii din Soconzel
 Peștera din Vama
 Brondoșii din Cavnic
 Ansamblul folcloric „Aurel Haiduc”, Bixad-Trip-Boinești
 Colindătorii din Marna
 Grupul „Urmașii lui Lucaciu”, Apa
 Ansamblul folcloric „Sânzienele”
 Ansamblul folcloric „Oașul”
 Corala Jandarmeriei Satu Mare

Festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii