Campania Zero la Mie a ajuns la elevii negreșteni

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Campania Zero la Mie - ediția a 2-a a debutat la Negrești-Oaș printr-un eveniment public care a avut loc zilele trecute, în Parcul Central din localitate. 

Evenimentul a fost organizat de inițiatorii campaniei, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare-Biroul Siguranță Școlară și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare, cu sprijinul Primăriei Orașului Negrești-Oaș. La eveniment au fost invitați elevi, cadre didactice și părinți din cele două licee și două școli gimnaziale din localitate, dar activitățile au fost deschise și altor doritori. Specialiștii prezenți au interacționat cu participanții și le-au pus la dispoziție materiale informativ-preventive realizate în cadrul campaniei (flyere, autocolante, pixuri) dar și posibilitatea de a-și satisfice curiozitatea în condiții de siguranță, testând ochelarii speciali care simulează o parte din efectele consumului de alcool/droguri.
Peste 500 de persoane au fost prezente la eveniment, în majoritate fiind vorba de liceeni și elevi de gimnaziu.
Evenimentul destinat publicului larg a fost bine primit de negreșteni și apreciat în special de părinții și cadrele didactice care au încurajat specialiștii să continue aceste activități și în grupuri mai mici de elevi.
Întrucât campania Zero la Mie prevede activități de informare în licee având ca public țintă elevii din ultimii 2 ani de liceu, luna noiembrie este luna în care acestea  vor continua, cu precădere în orașele partenere ale campaniei: Tășnad, Negrești-Oaș și Carei.
Astfel, ieri, 15 noiembrie a.c., primul liceu din Negrești Oaș vizitat de polițiști și specialiștii antidrog a fost Liceul Tehnologic Ioniță G.Andron.
Activitățile de prevenire a infracțiunilor comise pe fondul consumului de alcool/droguri au vizat de această dată un public foarte specific, elevii claselor a XI-a și a XII-a, văzuți în calitatea lor de actuali sau viitori tineri șoferi, obținerea permisului de conducător auto fiind un obiectiv important pentru cei aflați în pragul majoratului. 
Polițiștii și specialiștii antidrog, prin sesiunile de informare desfășurate la clasele de elevi din anii terminali, încurajează tinerii să își atingă cu succes acest obiectiv important, în condițiile de mobilitate actuală și dorinței de independență și recunoaștere specifice vârstei, dar să se asigure că înțeleg pe deplin responsabilitatea care vine la pachet cu șofatul. 
Consumul de alcool și droguri este incompatibil cu orice activitate complexă, fie că vorbim de  conducerea autovehiculelor, de munci ce presupun riscuri sau chiar de învățat, fiindcă toate aceste substanțe afectează creierul și implicit atenția, viteza de reacție, aprecierea distanțelor, coordonarea perceptiv-motrică, luarea deciziilor, evaluarea pericolelor, stăpânirea de sine, cu alte cuvinte întreaga judecată și raționamentul. Elevii au aflat din discuțiile purtate, din exemple și exercițiile practice propuse de specialiști, că alcoolul și drogurile aduc cu ele multe probleme, unele cu implicații legale. 
Riscul de a comite infracțiuni (trafic de droguri, conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului, acte de violență etc) precum și riscul de a deveni victimă a unei infracțiuni (viol sau alte agresiuni sexuale, tâlhării, furturi, violențe, accidente rutiere grave) crește alarmant în cazul consumului de alcool, dar mai ales, de substanțe psihoactive.Sesiunile informative au fost urmate de un concurs la care fiecare clasă și-a desemnat o echipă participantă, care să răspundă la un chestionar legat de efectele drogurilor și alcoolului și prevederile legislative care au legătură cu acest domeniu. Elevii celor 3 clase  a XII-a  dar și  echipa clasei a XI-a B s-au dovedit a fi cei mai buni la teorie, obținând punctajul maxim și devenind câștigătorii concursului.
Participanții au fost recompensați cu cărți de educație rutieră și materiale promoționale realizate cu sprijinul partenerilor de campanie. Activitățile desfășurate la Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron au implicat 205 elevi și 9 cadre didactice, fiind coordonate la nivelul unității de învățământ de consilierul școlar, psiholog Bud Mărioara.
Evenimentele și activitățile din campania Zero la Mie continuă în perioada următoare cu primul eveniment public din municipiul Carei, ce va avea loc joi, 17 noiembrie a.c, între orele 12.00-15.00, în zona Amfiteatru de pe strada 1 decembrie 2022.
Elevii, cadrele didactice, părinții, dar și întreaga comunitate careiană interesată să se informeze și să contribuie la reducerea consumului de droguri în rândul tinerilor, sunt invitați să participe. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Carei și cu susținerea conducerii unităților de învățământ liceal și gimnazial din localitate.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii