Proiect | Valoarea tichetelor de creșă ar putea crește cu 30 de lei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de creșă crește cu 30 de lei. 

Astfel, tichetele ar valora 600 de lei pe lună din aprilie, potrivit documentului. Tichetele de creșă se acordă angajaților (n. red. stat sau privat) care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, potrivit legii nr. 165/2018.
Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 10.03.2023 – 19.03.2023
Potrivit ordinului pus în dezbatere publică, valoarea tichetelor de creșă acordate de angajator pentru plata creșei ajunge la 600 de lei, începând cu luna aprilie.
Valoarea unui tichet de creșă este în prezent de 570 de lei, conform Ordinului nr. 2.062/2022
 
În ce condiții se acordă tichetele și cine beneficiază de ele:
 
Tichetele de creșă sunt acordate în condițiile Legii 165/2018 și HG 1045/2018, care cuprinde normele metodologice de aplicare a legii 165/2018.
Tichetele creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat.
Tichetele de creșă pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.
Tichetele de creșă se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.
Valoarea tichetelor de creșă se cumulează cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității.
Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 
Angajatorii care pot acorda tichete de creşă, conform Legii nr. 165 din 2018:
a) „instituțiile publice centrale și locale, așa cum sunt definite la art. 2 pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv cele finanțate integral din venituri proprii;
b) operatorii economici, astfel cum sunt definiți de Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare;
c) regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate;
d) instituțiile financiare și instituțiile de credit;
e) organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
f) organizațiile nonprofit, precum și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române”.
 
 
Sursa: legislatie.just

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii