davis banner

20 noiembrie: Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. Ce semnifică și cum a fost aleasă data pentru a celebra drepturile celor mici

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua de 20 noiembrie este marcată la nivel internațional ca o zi dedicată copiilor. Mai exact, ONU a stabilit data de 20 noiembrie Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor. 

Data de 20 noiembrie este una aleasă special. În 1959, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului, iar în 1989 a adoptat Convenţia privind drepturile copilului.
Ziua mondială a copilului oferă fiecăruia dintre noi un punct inspiraţional pentru a susţine, promova şi celebra drepturile copiilor, ce poate fi transpus în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. Acesta este motto-ul ONU care sta la baza zilei de 20 noiembrie.
Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de către Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului. Primul Summit mondial pentru Copii s-a desfăşurat în 1990, la New York.
În 2019 s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare.
Convenţia pentru Drepturile Copilului a fost adoptată, până în prezent, de 196 de ţări, membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, convenție care semnează şi ratifică Convenţia se obligă să aplice integral şi corespunzător standardele juridice în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copiilor.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii