Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Unsprezece turişti rătăciţi în munţi, printre care și copii, recuperați de salvamontiștii sătmăreni

Un grup de 11 montaniarzi clujeni, printre care şi copii, s-a rătăcit prin munţi, între judeţele Satu Mare şi Maramureş, aceştia fiind recuperaţi de către salvamontiștii sătmăreni.

Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare a fost solicitat sâmbătă după-masa să intervină pentru recuperarea unui grup de 11 montaniarzi clujeni, rătăciți în arealul vestic al munților Gutâi pe limita de județ care coincide cu linia de creastă dintre dintre județele Satu Mare și Maramureș.

”Inițial, apelul de urgență, datorită poziționării antenelor de pe Valea Firizei a fost transmis și preluat de către Dan Benga, Șef Serviciu SPJ Salvamont Maramureș, care după informațiile primite și analiza situației a luat cea mai bună decizie transferând cazul către SPJ Salvamont Satu Mare. Operatorii Sistemului de Urgență 112 au acționat prompt și astfel în mai puțin de un minut s-a putut intra în direct cu persoanele vizate, pentru localizare și detalii, respectiv realizarea legăturilor dintre ISU Someș Satu Mare, SPJ Salvamont Satu Mare și Dispeceratul Național Salvamont România. Centrul de comandă a fost la ISU Someș Satu Mare, iar în teren au acționat două patrule Salvamont”, potrivit șefului Serviciului Salvamont Satu Mare, Alex Costin.

Pierderea traseului de către grup s-a datorat hărții turistice, ale cărei date nu coincideau cu realitățile din teren, în plus datorită iernii grele și a furtunilor din primăvară o mare parte a pădurilor de la peste 1000 altitudine sunt la pământ, făcând impracticabile și de nerecunoscut potecile traseelor turistice.

”După contactul cu grupul de turiști ne-am dat seama ca se îndreptau către zona Călămari-Vf. Rotundu un platou imens, împădurit și nemarcat, un „no man`s land” îndepărtat de civilizație sau în traducere liberă „Țara nimănui”. În consecință, o patrulă salvamont a intrat pe linia de creastă aproape de Călămari, iar o alta s-a deplasat din Luna Șes, pe la Izvor Țiganu către Poiana Soci, de unde au fost în cele din urmă recuperați”, potrivit aceleiași surse.

”Trebuie să menționăm și clarviziunea grupului de montaniarzi, care dându-și seama că au pierdut traseul s-au oprit și au solicitat sprijin prin 112. Au făcut-o la timp deoarece în grup se regăseau mai mulți copii, cu o stare de oboseală accentuată, ei având deja în picioare 7 ore de mers iar traseul propus mai implica cel putin încă 3-4 ore de mers în munte. Localizarea și redirecționarea grupului s-a făcut după coordonatele de pe telefon și astfel s-a reușit regruparea cu salvamontiștii porniți din Luna -Șes după cca 2 ore. Efortul echipelor Salvamont a fost mare deoarece o mare parte din traseu a fost parcurs pe jos, ocolind sau sărind mai la tot pasul, peste copacii căzuți la pământ. Atuul reușitei a constat în cunoașterea zonei, cei care au intervenit fiind salvamontiștii atestați și aspiranți din Oaș, lucru care ne-a confirmat încă odată, politica corectă a SPJ Salvamont, de recrutare a aspiranților salvamontiști, pentru zona montană a județului Satu Mare”, a mai spus Alex Costin.


După mai multe evaluări ale situației, dată fiind și apropierea întunericului, pentru siguranță, s-a decis coborârea întregului grup la Refugiul Luna Șes, copiii fiind primii transportați cu mașina de teren din dotarea SPJS.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii