Primăria Carei va plăti chiria familiilor afectate de explozie. Eugen Kovacs: ”Reconstruirea apartamentelor se poate face prin mobilizarea comunității locale”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primăria Carei face tot ce îi stă în putință și îi permite legislația în vigoare pentru a ajuta familiile din scara blocului situat în Piața Avram Iancu din Carei, în care a avut loc explozia din 28 februarie 2022.

Pe această cale, primarul Careiului, Eugen Kovacs, transmite sincere condoleanțe familiilor celor două victime care au decedat luni și miercuri în urma rănilor grave suferite în urma exploziei. 

Azi, familiile care locuiau la etajele trei și patru au primit fiecare câte un ajutor de urgență în valoare de 2.000 de lei, anunță primarul Eugen Kovacs. Banii sunt asigurați din fondurile bugetului local. De asemenea, angajații Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Carei lucrează la întocmirea dosarelor care vor fi înaintate Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Satu Mare pentru ca familiile afectate de explozie să primească și ajutoare de la bugetul de stat.

Întrucât Primăria Carei nu dispune de suficiente locuințe pentru cazarea tuturor celor opt familii a căror apartamente au fost distruse în urma deflagrației, Primăria Carei va finanța cu câte o mie de lei chiriile acestora. 

”Le-am cerut acestor familii să își găsească chirii în oraș. Primăria Carei va finanța chiria pentru fiecare cu câte o mie de lei lunar. Putem acorda acest ajutor pentru șase luni și ni se permite să îl extindem până la un an”, a declarat primarul Kovacs.

După realizarea cercetării la fața locului pentru elaborarea expertizei judiciare de către specialiștii INSEMEX Petroșani, s-a început expertiza tehnică a structurii de rezistență. 

”Pentru finalizarea expertizei tehnice care va stabili soarta blocului, azi am reușit să găsim o firmă din Carei care va conlucra cu expertul autorizat și va curăța de moloz și alte resturi apartamentele situate la etajul al treilea și al patrulea”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.

În cursul zilei de ieri a început evacuarea bunurilor personale care nu au fost distruse în urma exploziei. Se permite accesul a câte două familii pe zi, după un program prestabilit. Proprietarii de la etajele unu și doi ale căror uși au fost distruse de explozie au fost rugați să își asigure locuințele pentru a preveni dispariția unor bunuri.

Decizia privind soarta celor opt apartamente de la etajele trei și patru, distruse de explozie, depinde de rezultatul expertizei la structura de rezistență. 

”Când vom avea rezultatul acestei expertize, împreună cu locatarii vom decide ce vom face în continuare. Unica soluție pentru reconstruirea apartamentelor proprietate privată, pe care o văd în prezent, o constituie colaborarea administrației locale cu societatea civilă, cu agenții economici și cu cetățenii orașului, adică prin mobilizarea comunității locale”, a declarat primarul Kovacs.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii