davis banner

Adrian Cozma: Hotelul Dacia, o ruină foarte ”scumpă”

Deputatul PNL Adrian Cozma face noi dezvăluiri în cazul Hotelului Dacia. Acesta arată cu degetul către conducerea Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare.

Redăm mai jos declarațiile deputatul Adrian Cozma:
 
În cursul lunii octombrie 2022 am solicitat conducerii Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare, comunicarea unor informații de interes public, privind numărul situațiilor în care D.I.T.L. Satu Mare, în baza art. 11, al. 9 din Anexa 1 la HCL nr. 207/26.08.2021, precum și în baza acelorași prevederi din HCL nr. 6/2017, a emis decizii de impunere, în perioada 2017-2021, privind majorarea impozitului datorat de proprietarii acelor clădiri, monumente istorice, care se află într-o stare evidentă de degradare.
 
De asemenea a fost formulată întrebarea, dacă în cazul imobilului ”Hotel Dacia”, monument istoric (cod LMI SM-II-m-A-05221), situat în Piața Libertății nr. 8 din Municipiul Satu Mare, clădire neîntreținută de ani de zile, au fost emise, în intervalul 2017-2021, decizii de impunere pentru majorarea impozitului, conform art. 489 alin. (5) – din Legea 227/2015.Răspunsul formulat de conducerea DITL Satu Mare, având în fruntea ei pe distinsul economist Tincu Vasile, funcționar plătit din banii sătmărenilor, se încadrează în categoria celor obscur-diletante, lipsite de profesionalism și menite a ascunde posibile fapte de natură penală.
 
 
Aflăm de la instituția sătmăreană că în intervalul 2017-2021, au fost emise 263 decizii de majorare a impozitului față de acei proprietari ai unor imobile, monument istoric, care nu sunt întreținute. La întrebarea dacă au fost emise decizii de impunere, în intervalul 2017-2021, față de proprietarul imobilului Hotel Dacia, distinsul economist Tincu Vasile ne răspunde: ”A fost emisă decizie de impunere pentru majorarea impozitului…” Sigur, prestația conducerii acestei instituții merită toți… ”banii”, mai ales atunci când te-ai obișnuit să ții oamenii la coadă și să eliberezi somații. Atunci când cetățeanul pune întrebări, uzează de un drept legal, dar se pare că timpul funcționarului e prețios, mult mai prețios decât al celor care se grăbesc să-și plătească taxele și impozitele.
 
​Dar ce aflăm din răspunsul domnului Tincu? Suntem informați că în intervalul 2017-2021 a fost emisă ”decizie de impunere”, nu aflăm în ce an, dar credem că este vorba doar de o decizie. Bineînțeles, este vorba despre decizia cu numărul 263, restul de 262, fiind decizii ce privesc alte imobile, probabil mult mai importante decât Hotelul Dacia. Cu siguranță că, dat fiind numărul foarte mare de decizii, ne gândim că este vorba despre clădiri gen, Turnul din Pisa, Palatul Dogilor sau Capela Sixtină, monumente față de care Hotelul Dacia nu are aceiași notorietate, dar cu siguranță că are aceiași valoare simbolică. Știți ce reprezintă numărul 263? Reprezintă a 263-a parte din preocuparea administrației locale față de clădirea simbol a sătmărenilor. Atunci când spun a sătmărenilor, mă gândesc la cei care au construit acest imobil.
 
​Eu îi întreb pe sătmăreni, mai știți o altă clădire, monument istoric, care să arate în halul în care arată Hotelul Dacia? Poate o fi, cu siguranță, dat fiind faptul că s-au emis 262 de decizii de majorare a impozitului. Adică acei oameni vor plăti impozit majorat, în timp ce clădirea simbol a orașului se degradează de ani de zile, iar primăria Satu Mare îi taxează doar pe unii dintre cetățenii ei? Subliniez, doar pe unii! Să ne explice DITL Satu Mare, de ce în anii 2017, 2018, 2019 nu au fost emise decizii de majorare a impozitului față de proprietarii acestui imobil?
 
Și o întrebare directă pentru domnul distins economist, Tincu Vasile: absența acestei decizii de majorare a impozitului, ajută la realizarea unei transfer de proprietate a unui monument istoric?

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii