Final de vară în județul Satu Mare cu „Noaptea Muzeelor la Sate”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sătmărenii, invitați la cea de-a doua ediție a evenimentul național „Noaptea Muzeelor la Sate”, ce se va desfășura sâmbătă, 31 august, în peste 128 de localități, din 31 de județe ale României, inclusiv Satu Mare. 

Printre județele cu cele mai numeroase reprezentări se află Satu Mare (12 obiective): Casa Muzeu Andrid, Casa Muzeu Orașu Nou, Casa Muzeu Tășnad, Casa Tărănească Certeze, Chilia Zânelor din Țara Oașului, Complexul Memorial Ady Endre, Muzeul local Turț, Muzeul Maghiar „Sipos László”, Bogdand, Muzeul Memorial „Dr. Vasile Lucaciu”, Apa, Muzeul Moților, Șcărișoara Nouă, Muzeul Șvăbesc Petrești, Muzeul Ugocea-Oaș, Tarna Mare.
Unic în Europa, proiectul organizat și derulat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pune în valoare patrimoniul cultural rural românesc, prin aducerea laolaltă, prin prezentarea și prin promovarea a peste 136 de obiective muzeale, evenimente și programe educative și culturale din România, disponibile gratuit vizitatorilor din a doua parte a zilei de 31 august, până spre miezul nopții.
Sâmbătă, vizitatorii sunt invitați să se conecteze cu atmosfera de sărbătoare a satelor și comunelor României și să descopere colecții muzeale etnografice inedite, case memoriale, centre culturale sătești, lăzi de zestre și poduri spectaculoase din gospodăriilor țărănești, muzee parohiale, șezători, arhive, ritualuri și istorii fascinante, mori, chilii de zâne, mausolee, castele, biserici fortificate, trasee fabuloase de case albastre și semne ale meșterilor zugravi, muzee ale învățătorului, copiilor, mineritului, chihlimbarului sau ale viei și vinului, servicii de pompieri, fierării și multe alte surprize. Așa cum ne-am obișnuit și la evenimentul internațional Noaptea Muzeelor, fratele mai mic, local și rural Noaptea Muezeelor la Sate invită publicul cu acces gratuit în toate obiectivele înscrise. Județele cu cele mai numeroase reprezentări sunt Brașov (18 obiective), Iași (13 obiective), Satu Mare (12 obiective), Vrancea (8 obiective),  Maramureș și Sibiu (6 obiective). 
Vestea Nopții Muzeelor la Sate a fost dată și de Compania Poșta Română, care a transmis prin rețeaua sa peste 20.000 de cărți poștale–invitație în 10 județe, în cadrul campaniei pilot „Trimitem vorbă”.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii