Mesajul campaniei ”Zero la mie” a ajuns la liceenii din Tășnad

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Caravana Zero la Mie a ajuns joi, pentru a doua oară în acest an școlar  la Tășnad. 

Activitățile de prevenire a infracțiunilor comise pe fondul consumului de alcool/droguri au vizat de această dată un public foarte specific, elevii claselor a XI-a și a XII-a ai Liceului Tehnologic Tășnad, văzuți în calitatea lor de actuali sau viitori tineri șoferi.
În topul listei de dorințe și obiective de îndeplinit pentru cei ce urmează să atingă vârsta majoratului stă, de cele mai multe ori, obținerea permisului de conducător auto.
Polițiștii și specialiștii antidrog, prin sesiunile de informare desfășurate la clasele de elevi din anii terminali, încurajează tinerii să își atingă cu succes acest obiectiv important, în condițiile  de mobilitate actuală și dorinței de independență și recunoaștere specifice vârstei, dar să se asigure că înțeleg pe deplin responsabilitatea care vine la pachet cu șofatul. 
Consumul de alcool și droguri este incompatibil cu conducerea autovehiculelor nu doar pentru că este ilegal, ci pentru că toate aceste substanțe afectează creierul și de aici toate funcțiile implicate într-o activitate complexă, cum este cea de a conduce autovehicule: atenția, viteza de reacție, aprecierea distanțelor, coordonarea perceptiv-motrică, luarea deciziilor, evaluarea pericolelor, cu alte cuvinte întreaga judecată și raționamentul.
Elevii au înțeles din teorie, dar mai ales din exemple și exercițiile practice propuse de specialiști, că alcoolul și drogurile aduc cu ele, dincolo de o așa zisă stare de bine, și multe probleme.
Riscul de a comite infracțiuni (conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului, acte de violență etc) precum și riscul de a deveni victimă a unei infracțiuni crește exponențial cu gradul de tulburare indus de substanțele psihoactive ori de alcool.Sesiunile informative au fost urmate de un concurs la care fiecare clasă și-a desemnat o echipă participantă, care să răspundă la un chestionar legat de efectele drogurilor și alcoolului și prevederile legislative care au legătură cu acest domeniu.
Elevii clasei a XII-a A au obținut punctajul maxim, devenind câștigătorii concursului. Participanții au fost recompensați cu cărți de educație rutieră și materiale promoționale realizate cu sprijinul partenerilor de campanie.
Campania Zero la Mie este inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare  prin Biroul Siguranță Școlară în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, Primăria Orașului Tășnad, Primăria Orașului Negrești Oaș și Primăria Municipiului Carei.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii