Elevii catolici nu au obligația să meargă la școală în perioada 29 martie – 2 aprilie

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis către inspectoratele școlare. 

În privința profesorilor catolici, recomandarea Ministerului Educației pentru școli este să fie realizată o analiză a numărului acestora.
„Elevii care aparţin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29.03-02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate”, se arată în informarea oficială.
Potrivit contractului colectiv de muncă pentru Învățământ, pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.
Art. 27 – „(5)Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.”
Conform documentului trimis de Ministerul Educației, școlile pot decide următoarele: suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităţilor de recuperare; reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice catolice.
„Recomandăm ca la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajați care beneficiază de aceste prevederi și, în funcție de ponderea acestora, consiliul de administrație al unităţii poate decide:
Suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităţilor de recuperare, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin. 4, literele b-c din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităților de învăţământ preuniversitar, aprobat prin O.M. 4183/2022 cu modificările și completările ulterioare,
Reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi.” 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii