Milioane de euro atrase de primăriile din județ. Primăria Căpleni și-a dotat fanfara cu ajutorul fondurilor europene

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Șase primării din Satu Mare nu au accesat proiecte europene în 2007 – 2015, potrivit datelor Instituției Prefectului Satu Mare, solicitate
de redacția satumarenews.ro. Valoarea proiectelor cu finanțare europeană implementate de către UAT-urile din județul Satu Mare aferente exercițiului financiar al UE 2007-2013 a fost de aproape 150 milioane de euro.

La sfârșitul unui an în care trebuie finalizate toate proiectele europene din actualul exerciţiu bugetar, Instituția Prefectului Satu Mare prezintă un fapt îngrijorător: șase dintre primăriile de orașe și comune din județ nu au accesat deloc finanţări europene. Între acestea, orașul Livada, comunele Acâș, Agriș, Beltiug, Călinești Oaș și Craidorolț, comune nu tocmai sărace.

Astfel, există un număr de șase UAT-uri care nu au accesat deloc finanţări europene sau cel puţin nu au raportat Instituţiei prefectului judeţului Satu Mare acest lucru. Cauzele neaccesării fondurilor europene ar fi diverse, fie nu au avut nevoie, fie nu au avut posibilitatea cofinanţării acestor proiecte sau au considerat că îşi pot acoperi din alte surse necesarul de finanţare.

Conform situaţiei transmise de Prefectură, în perioada 2007-2015 au fost realizate 172 de proiecte de către primăriile din Satu Mare. Ca o concluzie, oraşele au preferat să acceseze finanţări în cadrul programului POR şi programului de cooperare transfrontalieră Hu-Ro, în timp ce comunele s-au axat pe finanţări PNDR şi program de cooperare transfrontalieră Hu-Ro.

Valoarea proiectelor contractate în această perioadă este d 149.636.489 euro, iar valoarea finală a proiectelor este de 587.785.001 lei, contribuția proprie la realizarea proiectelor a fost de 30.532.386 lei. Municipiul Satu Mare împreună cu orașele Carei, Negrești Oaș, Ardud și Tășnad au realizat proiecte în valoare de peste 44,4 milioane de euro.

Spre exemplu, comuna Bixad a accesat un proiect ”Piață de desfacere produse tradiționale și agro-alimentare românești”, un proiect finanțat prin PNDR prin Grupul de Acțiune Locală (GAL), valoarea fiind de 26.592 euro, 30.290 lei fiind contribuția proprie. Comuna Vama a accesat fonduri pentru ”Amenajare piață pentru desfacere produse alimentare tradiționale și de artizanat”, valoarea proiectului fiind de 34.565 euro.

Comuna Căpleni a accesat fonduri europene în valoare de 25.885 euro pentru ”Dotarea fanfarei din comuna Căpleni cu instrumente muzicale”.
Alte comune precum Cămărzana, Bogdand, Căuaș, Gherța Mică, Lazuri, Micula, Medieșu Aurit, Pișcolt și-au achiziționat diverse utilaje necesare gospodăririi comunelor.

Altele au accesat fonduri europene pentru modernizare de drumuri și străzi comunale, amenajare spații verzi, renovare/construcție/modernizare diverse sedii/spații: primării, cămine culturale, școli, grădinițe, parcări, săli de sport.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii