Cât ra*at mai trebuie să curgă în râul Someș până când autoritățile să se apuce să repare conductele?

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Râul Someș, poluat de mai bine de un an de Apaserv. Sănătatea sătmărenilor, în pericol! 

Cât de penibilă ești tu, instituție, ca, după ce îți epuizezi scuzele, promiți investiții sau taci mâlc mai bine de un an de zile, să arunci vina pe un angajat al Apaserv? 
Cu toate că Satu Mare News a postat de-alungul unui an de zile fotografii sau materiale video care surprind deversarea apelor uzate DIRECT în râul Someș, vinovații: Apaserv, care s-a fofilat, s-a scuzat în tot acest timp, înloc să investească în repararea conductelor și stoparea eliminării apei uzate în râul Someș și instituțiile de control ale statului, care aveau obligația să ia măsuri, inclusiv să amendeze Apaserv. Practic, înloc să investească, autoritățile ne îmbată cu apă rece ”uzată”.
În tot acest timp în care am relatat această poluare, Apaserv a catadicsit să răspundă strict doar la sesizările transmise pe mail, niciodată să se sesizeze din oficiu, așa cum a făcut azi, 25 octombrie 2023, transmițând un comunicat de presă, după video-ul postat de Satu Mare News. Iar moțul de pe... ra*at îl reprezintă aruncarea vinei pe un biet angajat Apaserv
Azi, 25 octombrie, a doua zi după postarea materialului video ce surprinde pentru a n-șpea oară deversarea apei uzate direct pe Podul Tehnologic, creând o cascadă de apă menajeră, conducerea Apaserv a transmis un comunicat de presă în care recunoaște ”eroarea”, ba chiar și cauza: un angajat Apaserv pe care-l acuză că ”a deschis vana care dirijează apele uzate prin conducta defectă, care este scoasă din funcțiune”.
Dintr-o eroare de manevră, un angajat la companiei a deschis vana care dirijează apele uzate prin conducta defectă, care este scoasă din funcțiune - Apaserv.
Deși trebuiau efectuate lucrări pe parcursul acestui an, nu s-a făcut nimic, dimpotrivă. Conductele s-au deteriorat și mai mult, apele uzate sunt deversate direct în râul Someș, doar promisiunea de înlocuire a pompei pluviale de la Stația de Pompare Sud rămâne neschimbată. Concret, dacă nu se face nimic pentru remedierea situației, apele uzate continuă să fie deversate în râul Someș, să polueze mediul și să pună în pericol sănătatea noastră, a tuturor.
 
Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă al Apaserv transmis la data de 25.10.2023:
Apaserv Satu Mare S.A. are în derulare lucrări privind înlocuirea pompei pluviale de 300 de kilowați de la Stația de Pompare Sud. Marți, 24.10.23 dintr-o eroare de manevră, un angajat la companiei a deschis vana care dirijează apele uzate prin conducta defectă,  care este scoasă din funcțiune. Vana respectivă a fost închisă după ce a fost sesizată greșeala comisă. Înlocuirea țevilor defecte va fi realizată în cel mai scurt timp, în prezent lucrându-se la întocmirea proiectului tehnic.”
În 23.10.2023, conducerea Gărzii de Mediu a transmis un răspuns halucinant, la solicitarea Satu Mare News, ”în urma verificărilor efectuate de către personalul nostru de specialitate”. Dacă în primul aliniat al răspunsului susține că ”la momentul inspecției nu s-au constatat deversări de ape uzate menajere netratate în emisarul râul Someș”, în al doilea aliniat se contrazice ”operatorul economic a adoptat soluția evacuării provizorii a apelor uzate din stație direct în emisar”. 
Mai mult, conducerea Gărzii de Mediu susține că ”Apele Române-ABA Someș-Tisa Cluj-Sistemul de Gospodărire a Apelor Satu Mare ȘI-A DAT ACORDUL pentru evacuarea provizorie a apelor uzate din stație în emisar (...) ori de câte ori e necesar, până la data de 22.11.2023.”
Profesionalism.
De asemenea, într-un răspuns transmis redacției în data de 04.10.2023 de către Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare cu privire la deversările de ape uzate în râul Someș, aflăm că Apaserv deține autorizația de mediu nr. 81/23.08.2021 emisă pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă, canalizare și epurare ape uzate din municipiul Satu Mare. Autorizația de Mediu prevede: ”evacuarea apelor uzate orășenești epurate în râul Someș după trecerea prin stația de epurare mecano-biologică.
Satu Mare News a sesizat inclusiv Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) care, în răspunsul transmis în data de 02.10.2023 a arătat că au activitate de verificare, inspecţie şi control în teren (de a identifica poluatorul și a stabili măsurile ce se impun pentru stoparea poluării): Garda Naţionala de Mediu - prin Comisariatul Județean Satu Mare, Administraţia Naţională ,,Apele Române" - prin Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa/ S.G.A. Satu Mare și Administrația publică locală – Primăria, prin serviciile de specialitate (Poliția Locală, inspectori de la Primărie).
În data de 5.10.2022, tot în urma unei sesizări a redacției Satu Mare News cu privire conductele deteriorate ce traversează podul Tehnologic din care țâșnește apa uzată, conducerea Apaserv a transmis un punct de vedere pe care îl redăm mai jos (greșelile de scriere aparțin, de asemenea, Apaserv):
Conducta de refulare a apelor uzate din stația de pompare Sud este într-o stare avansată de uzură fapt pentru care apar deseori defecțiuni. Apaserv a realizat lucrări de reparații defiecare data cînd s-a impus, însă în scurt timp defecțiunile reapar datorită coroziunii mari a țevii în zona podului tehnologic. Pentru rezolvarea pe termen lung a problemelor generate de defecțiunile multiple, Apaserv a cuprins în lista de investiții schimbarea conductei de refulare. Datorită complexității lucrărilor, procedurile de pregătire și realizare a investiției necesită timp. În prezent, este în realizare studiul de fezabilitate urmând ca după aprobare, să înceapă lucrările effective. Până atunci, vom continua să reparăm defecțiunile care apar.Este adevărat că avem câteva puncte slabe pe sutele de km de rețele gestionate însă acestea sunt identificate, prioritizate și sunt în curs de remediere. Acolo unde este nevoie de investiții și nu doar de reparații, am alocat fondurile necesare și realizăm lucrările în așa fel încît pe perioada de execuție să nu scadă calitatea serviciilor prestate către beneficiarii noștrii și în același timp să protejăm mediul . Mulțumim beneficiarilor serviciilor noastre pentru înțelegere!”.
Notă: Apa uzată (apa provenită din gospodării şi servicii, care rezultă de regulă din metabolismul uman şi din activităţile menajere).
Colectarea și tratarea apelor uzate sunt esen­ți­ale în reducerea riscurilor pentru să­nătatea umană și pentru mediu, mai ales în ce privește râurile, lacurile etc.

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii