Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Alo, Prefectura? În Satu Mare s-a confirmat un focar de pestă porcină africană. Să stăm liniștiți?

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Azi s-a transmis un comunicat de presă din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare referitor la existența unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o exploatație la periferia municipiului Satu Mare.
Ulterior, Primăria Satu Mare a transmis un comunicat de presă prin care aduce la cunoștința cetățenilor faptul că s-a instituit zona de restricție, respectiv zona de protecție pe o arie de 3 km în jurul focarului și în zona de supraveghere de 10 km în jurul focarului. De asemenea, în vederea prevenirii răspândirii bolii și evoluției acesteia, a transmis cetățenilor municipiului Satu Mare să respecte o serie de măsuri și restricții sanitar-veterniare stabilite în zona infectată și în împrejurimi.
La ora la care am redactat articolul (17,00), nici pe site-ul Instituției Prefectului, nici pe pagina de Facebook a acestei instituții și nimeni din această instituție nu a scris nimic despre acest focar și nici nu a încercat, într-un mod sau altul, să liniștească populația Sătmarului.
Bine c-a făcut-o Prefectura Maramureș. Conducerea Prefecturii Maramureș nu doar că a transmis un comunicat cu privire la acest lucru, dar a și organizat o întâlnire a Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor – Județul Maramureș, cu ocazia exercițiului de simulare în direcția prevenirii și combaterii pestei porcine africane pe teritoriul României: ”La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc marți, 1 august 2017, întâlnirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor – Județul Maramureș, cu ocazia exercițiului de simulare în direcția prevenirii și combaterii pestei porcine africane pe teritoriul României. Au participat prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, Dănuț Crișan, director executiv, Vasile Pop, director executiv adjunct și dr. Marius Sima, consilier, din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, șefi ai instituțiilor deconcentrate, primari ai unităților administrativ-teritoriale etc.
Dănuț Crișan, director executiv al DSVSA Maramureș a anunțat că în dimineața zilei de 1 august 2017 s-a primit o notificare cu privire la existența unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o exploatație din județul Satu Mare. Vestea vine după ce, la începutul lunii iunie 2016, a fost notificat un focar în Ucraina, la mai puțin de 20 km de granița națională, în mediul silvatic, la porci mistreți.
Prefectul Vasile Moldovan a prezentat cadrul legal de care trebuie să se țină cont în cazul unei epizootii de pestă porcină africană și a îndemnat lumea să nu intre în panică, dar să manifeste vigilență și să raporteze orice suspiciune de boală.
Boala nu se transmite la om. Deținătorii de porci domestici trebuie să știe că, în caz de confirmare a bolii și chiar de suspiciune, statul roman oferă despăgubiri la valoarea de piață, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu. Pagubele suferite sunt stabilite de o comisie de evaluare. Se oferă despăgubiri numai pentru animalele identificate și introduse în baza de date. Nu este permisă vânzarea porcilor în târguri și nici nu vor fi permise aglomerări de animale din specia suină.
Pesta porcină africană a fost introdusă în Europa în urmă cu 60 de ani. Este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vârstă și sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase, iar anatomopatologic prin diateză hemoragică. Rata de morbiditate (îmbolnăvire) este de aproape 100%, iar rata de mortalitate este de 95%. Nu există vaccin disponibil contra acestei boli, boala nu poate fi tratată. Virusul PPA este foarte rezistent la acțiunea factorilor fizici, chimici și biologici. Se poate inactiva în 60 de minute la 56 grade Celsius, în 30 de minute la 60 grade Celsius, sau prin soda caustică 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compuși de iod etc.
Boala se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase sau indirect, prin adăposturi, așternut, furaje, mijloace de transport contaminate; prin hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conțin carne sau produse din carne infectate; prin vectori biologici: căpușe. Singura posibilitate de diagnostic diferențial între pesta porcină africană și pesta porcină clasică este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.
În cadrul întâlnirii Centrului Local de Combatere a Bolilor a avut loc o simulare a unui focar de pestă porcină africană, stabilindu-se un plan de măsuri de implementat în acest caz”, semnează Instituția Prefectului – Județul Maramureș.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kardio club iunie 2019

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii