Mani Gyenes s-a întors în mijlocul colegilor de la Autonet după un Dakar istovitor Foto: Satu Mare News

Mani Gyenes s-a întors în mijlocul colegilor de la Autonet după un Dakar istovitor

După ce a parcurs peste 8.000 km din Lima (Peru), în Cordoba (Argentina), Mani Gyenes, singurul român care a concurat în acest an la Raliul Dakar, s-a întors acasă, în Satu Mare, unde a fost primit din nou cu aplauze și tort de către colegii și susținătorii acestuia de la Autonet Import.
Fiind a 40-a ediție a celebrului raliu, organizatorii au vrut să facă ceva memorabil, așa că toți concurenții au trecut prin situații grele încă de la început: mult nisip, dune imense, foarte multă navigație off-piste, extrem de dificilă, waypoint-uri greu de găsit, adică toate ingredientele celui mai dificil rally-raid din lume.
Și în aventura sa de la Dakar 2018, Mani a fost însoțit de aceeași echipă de asistență formată din Laszlo Olah și Szabolcs Racz, iar finalul competiției l-a găsit în top 25 al ediției Raliului Dakar. Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat odiseea din motorsport cu al 23-lea timp la general și pe locul 13 la clasa Super-Producție.
Gyenes a mărturisit că această ediție aniversară ”a fost cel mai greu Dakar din America de Sud”, însă, pentru el, au contat foarte multe mesajele de încurajare primte de la colegi.
  • "A fost a X-a ediţie din America de Sud. Din 2009, s-a mutat (din Africa) în America de Sud. În 2009 am fost acolo, la prima ediţie, dar din păcate am abandonat, iar acum la a opta mea participare pot să spun că a fost cel mai greu Dakar din America de Sud şi nu numai eu o spun, o spun chiar şi organizatorii, dar şi ceilalţi concurenţi. Traseul practic a fost prin aceleaşi locuri, ştiu zona şi ce mă aşteaptă, dar organizatorii au schimbat puţin, anul trecut am mers foarte mult pe drumuri forestiere, pietruite sau bătătorite, dar acum foarte mult ne-au dus pe off-piste, adică în afara drumului, practic pe câmp. Am primit doar gradele unei busole pe care trebuie să le urmezi şi de aici acea dificultate mare a traseului. Au fost foarte multe zone cu nisip, primele șase zile au fost numai cu dune de nisip, ceea ce a fost un început foarte greu, iar în Bolivia am avut parte de frig și altitudinii foarte înalte (4.800 - 4.900m) unde atât motocicleta cât și corpul uman au resimțit această altitudine", a declarat Emanuel Gyenes.
Riderul de la Autonet Motorcycle Team speră ca în acest an să îşi poată achiziţiona o motocicletă nouă, precizând faptul că este deja o diferență destul de mare între motocicleta sa şi cele de uzină care au participat în acest an.
”Sper că anul viitor să am și eu o motocicletă nouă, un model cu care anul acesta doar piloții de uzină KTM au mers, iar acum poate fi achiziționat și de piloții privați”, a spus Mani.
Cu privire la răceala care ”l-a prins” la mijlocul competiției, Mania a spus că, deși a fost greu, nu s-a gândit niciodată să abandoneze:
  • ”Niciodată nu m-am gândit să mă opresc, chiar dacă am avut febră și m-am simțit rău, atunci încercam să-mi fac cursa, să nu pierd foarte mult timp față de ceilalți concurenți. Am știut că într-o zi, două, o să-mi revin cât de cât, am trecut peste și apoi am putut să-mi văd în continuare de concurs. Aștept un an de zile să ajung la Dakar și pentru o simplă răceală să abandonez... chiar ar fi fost o mare prostie și o mare dezamăgire pentru mine”, a încheiat Mani.

Media

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii