Mani Gyenes, primit ca o ”legendă” de colegii de la Autonet Import. ”Încă am motivația de a merge la Dakar și la anul”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mani Gyenes a revenit în Satu Mare de la Dakar 2024, iar astăzi a fost primit la sediul Autonet Import de colegii și susținătorii acestuia cu multă căldură, aplauze, o cupă de șampanie, dar și cu tradiționalul tort.

Mani le-a mulțumit, și de această dată, colegilor săi și le-a povestit pe scurt cele mai importante momente ale aventurii sale din Arabia Saudită, care în acest an a măsurat peste 8.000 de kilometri, la sfârșitul căreia a reușit să obțină un foarte bun loc 23 în clasamentul general. De asemenea, sătmăreanul a fost cel mai bun dintre ambasadorii clasei Original by Motul, în cadrul căreia concurenții participă fără asistență tehnică.

mani gyenes primire autonet 1

“Am terminat cu bine Dakar 2024! A fost o ediție foarte grea. Încă de la început am avut un ritm bun, nu am făcut greșeli majore […]. Sunt foarte mulțumimt de rezultat, locul 23 la general și 1 la ambasadori. A fost un Dakar bun. Nu am avut probleme tehnice, motocicleta fiind nouă a mers foarte bine până la sfârșit. Mulțumesc partenerilor care m-au ajutat să fiu aici! Mulțumesc familiei și tuturor celor care m-au susținut!”

mani gyenes primire autonet 2

 “Motocicleta a mers foarte bine încă de la început, cu excepția suspensiilor. Înainte să plec, am testat motocicleta, însă nu am avut acele condiții de teren ca și în deșert, astfel că încă de prima dată când m-am urcat în șa în Arabia Saudită mi-am dat seama că suspensiile sunt foarte moi și trebuie să schimb arcurile cu unele mai rigide. Am reușit să fac acest lucru doar în ziua de odihnă” 

mani gyenes primire autonet 3

 “Într-una dintre etape am ratat un punct GPS încercând să evit norul de praf ridicat de concurentul din fața mea. Mi-am dat seama de acest lucru după aproximativ patru kilometri. M-am întors și i-am facut semn colegului din spate, care s-a oprit pentru ca eu să mă pot uita la GPS-ul său și să mă conving că trebuie să merg înapoi și să bifez waypoint-ul. Am pierdut 5-6 minute, deci nu foarte mult. La rândul meu, am ajutat în penultima zi, în același fel, alți doi concurenți care au făcut greșeli similare”

 

Proba Chrono 48h a fost o noutate, fiind introdusă pentru prima dată la ediția din acest an. Aceasta a reprezentat atât un challenge fizic, dar și ocazia de a împărți un bivuac cu cei mai buni dintre cei mai buni.

 “Ceea ce m-a surprins a fost proba Chrono 48. O probă foarte grea. Să mergi de dimineața de la ora 09:00 până la 16:30 în dune de nisip este foarte greu fizic. Kilometri curg foarte greu, neavând viteză ca într-o zonă întinsă, unde poți să mergi cu 150 km/h. În dune mergi  în viteza a doua, a treia, mereu în priză, frânezi mult, urci, cobori, foarte solicitant. Însă a fost foarte frumoasă seară din mijlocul deșertului, deoarece am avut șansa să împart un mini-bivuac cu Sainz, cu Loeb, am luat masa și am stat împreună la un foc de tabără”, Mani Gyenes.

mani gyenes primire autonet 4

Pentru rider-ul sătmărean urmează o perioadă de odihnă și refacere, urmând apoi ca în martie să reînceapă antrenamentele și competițiile.

”În acest an voi participa la Six Days Enduro (Spania), la Campionatul Ungariei de enduro, la Red Bull Romaniacs și la etapa de Campionat Mondial de enduro din România (Bacău). Sigur că-mi doresc să merg și la anul la Dakar, însă acest lucru depinde de sponsorii mei. Eu încă am motivația de a merge înainte”

Aventura Dakar 2024 a debutat pe 5 ianuarie în nord, lângă AlUla, zonă unde s-au descoperit urme umane de acum 200.000 de ani. Totul a început cu un prolog și a continut cu probe speciale cu multe canioane, platouri nisipoase și cu piatră, traversări de văi, zone cu nisip fin și piatră ascunsă, dune, dune sparte, iar pe 11 ianuarie s-a dat startul în 48 de ore Crono. Pentru a le da concurenților șansa să parcurgă mai mulți kilometri în Empty Quarter, organizatorii Dakar-ului au introdus acest nou format care a presupus înnoptarea în mici bivuacuri de pe traseu și reluarea cursei în dimineața următoare. Din totalul de 625 kilometri, Mani a parcurs 428 în prima zi și s-a bucurat de dune cu nisip tare în a doua parte a etapei a șasea.

mani gyenes primire autonet 5

După terminarea celor 625 de kilometri de dune, concurenții au fost transportați cu avionul în Riyadh, unde au avut o zi de pauză în care și-au pregătit echipamentul pentru a doua săptămână de cursă. Din capitală s-a mers către AlUla cu probe speciale de peste 400 de kilometri în fiecare zi. Traseul a devenit și mai dur din pricina trecerii prin multe dune sparte, canioane și albii secate unde nisipul acoperă pietrele, zone cu iarba-cămilei și foarte mult praf. În ultima etapă au fost multe pericole din pricina pietrelor extrem de ascuțite, dar pentru Mani Gyenes totul a decurs bine și s-a putut bucura de ultimii kilometri din Dakar.

La general a încheiat raliul pe locul 23, în timp ce la Rally2 s-a clasat pe 11. Acesta este al 12-lea Dakar pe care riderul cu titlul de legendă îl încheie și este a doua oară când ajunge pe locul 23 la finiș în Arabia Saudită, egalându-și performanța din 2021.

Satu Mare News a relatat zilnic parcursul sătmăreanului Mani Gyenes la Dakar 2024:

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii