DIGITALL - un nou proiect european Erasmus+ implementat la Colegiul Național "Doamna Stanca"

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Proiectul facilitează adaptarea conținutului digital la demersul didactic specific, iar produsele intelectuale aduc inovație în predarea online. 

La prezentarea proiectului au fost prezenți coordonatorul proiectului, prof. Cristina Avram, directorul Colegiului Național ”Doamna Stanca”, Nicoleta Kichel, directorul adjunct Mariana Tomoiagă, cadrele didactice implicate în proiect, conducerea Inspectoratului Școlar Județean, directori de unități școlare, parteneri și oficialități.
Accesul la educație este o condiție esențială ca să poți beneficia de o redresare cât se poate de rapidă în condiții de criză (cum a fost pandemia de COVID-19 sau cum este războiul în vecinătate), cu valențe pe egalitatea de șanse astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă, nici adult, nici copil. Avantajele programului Erasmus constau în faptul că, pe lângă că identifică anumite nevoi, creează cadrul potrivit pentru materializarea lor, pentru atingerea obiectivelor, oferind mecanisme și resurse pentru ducerea la bun sfârșit a unor astfel de proiecte. Plecând de la analiza de nevoi pe care am făcut-o în școala noastră, deși nu ne confruntăm cu multe situații de copii cu cerințe educaționale speciale, pentru noi a fost important inclusiv acest aspect. Nu am tratat situația din punct de vedere cantitativ, pentru că vorbim despre copii, de suflete, de oameni, ci din punct de vedere calitativ pentru că am vrut să facem tot ce se poate pentru absolut toți copiii din școala noastră care, pentru o perioadă, sunt și ai noștri”, a declarat directorul Colegiului Național ”Doamna Stanca”, Nicoleta Kichel.
Proiectul european DigitALL a început în martie 2021 dintr-o cercetare realizată de liderul de proiect LogoPsyCom despre învățarea la distanță pe timpul pandemiei de COVID-19 și este rezultatul unei colaborări între 6 instituții din 5 țări: SCS LogoPsyCom, Association pour l’Innovation en Orthopédagogie (Belgia), Istituto dei Sordi di Torino (Italia), Regional Directorate of Primary and Secondary Education of Western Macedonia (Grecia), EPRALIMA – Escola Profissional Doalto Lima – Cooperativa de Interesse Publico e Responsabilidade Limitada (Portugalia) și Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare (România).
Proiectul DigitALL vizează pregătirea profesorilor în ceea ce privește dezvoltarea abilităților lor digitale pentru a implementa un învățământ la distanță de calitate și în crearea lecțiilor online și adaptarea acestora la învățământul incluziv. Scopul acestui proiect este de a ghida și de a forma profesorii în adaptarea conținuturilor digitale la elevii cu diferite nevoi speciale de învățare.
Proiectul implementat la Colegiul Național ”Doamna Stanca” a oferit o serie de resurse utile, cum ar fi: un ghid privind nevoile de adaptare digitală în predarea online, fișe practice de adaptare, tutoriale video, liste de verificare pentru adaptare în învățământul incluziv și fișe de lucru utile tuturor profesorilor. 
Prin furnizarea unor astfel de resurse, proiectul consolidează prioritățile Planului de acțiune pentru educația digitală a Comisiei Europene, al cărui scop este ”o educație digitală de înaltă calitate, incluzivă și accesibilă în Europa.” De asemenea, urmează orientările și obiectivele Cadrelor europene privind competențele digitale ale educatorilor în dotarea profesorilor atât cu abilități digitale, cât și cu orientări pentru incluziune.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii