Elevi de la Liceul „Hám János” au petrecut timp de calitate alături de seniorii de la Centrul de zi de asistență și recuperare „Sfântul Iacob”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Angela Kincses și Angela Kiss, specialiști ai Caritas în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, au discutat cu elevi de clasa a IX-a, din cadrul Liceului „Hám János”, despre cum pot petrece timp de calitate alături de seniori, conștientizând totodată schimbările specifice acestei perioade a vieții.  

În prima zi a săptămânii „Școala Altfel”, elevii clasei a IX-a A, din cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic „Hám János” din Satu Mare, alături de dirigintele lor, Nándor-Lóránd Józsa au vizitat Centrul de zi de asistență și recuperare „Sfântul Iacob”, unitate de asistență socială care funcționează sub egida Organizației Caritas. Acolo, cu sprijinul a doi specialiști care activează în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum simt și cum gândesc seniorii, dar și ce provocări întâlnesc ei zi de zi.

Coordonatoarea Centrului „Sfântul Iacob”, Angela Kincses le-a ajutat pe elevi să conștientizeze cu ce dificultăți se confruntă persoanele de vârsta a treia în efectuarea sarcinilor cotidiene din cauza deficiențelor senzoriale sau a problemelor de memorie. La începutul întâlnirii, elevii au fost rugați să-și exprime părerea pe care o au despre vârstnici. Apoi, Angela Kincses, i-a implicat pe tineri în diverse jocuri interactive, având ca scop confirmarea gândurilor pozitive, respectiv schimbarea prejudecățile negative, ceea ce s-a și întâmplat, conform feedback-urilor primite din partea celor prezenți. 

Angela Kiss, coordonatoarea Centrului de îngrijire la domiciliu „Sfânta Hildegarda” din Satu Mare le-a vorbit participanților despre frumusețea profesiei de asistent medical. Specialistul a trecut în revistă cele mai frecvente afecțiuni ale persoanelor vârstnice, menționând și unitățile cărora se pot adresa membrii de familie, în fiecare caz. Angela a împărtășit cu tinerii și experiențe proprii care au marcat-o și au schimbat atitudinea ei față de seniori. Ea a subliniat cât de important este să petrecem timp de calitate împreună cu vârstnicii, să punem la o parte toate grijile și problemele și să ne concentrăm numai și numai pe activitățile comune, trăind din plin bucuria de a fi împreună. 

La sfârșit, Angela Kincses le-a prezentat elevilor paleta de servicii sociale oferite de Centrul „Sfântul Iacob”. Tinerii au avut ocazia să-i întâlnească și pe seniorii beneficiari care au fost încântați de prezența lor. 

Dirigintele Nándor-Lóránd Józsa susține că discuția cu cei doi specialiști în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice a plantat semințe în sufletul elevilor care încet, cu timpul, vor răsări și vor schimba viziunea lor despre viață.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii